Jestliže cestujete do Francie, je třeba nezapomenout na skutečnost, že jedete do země, kde hrají jídla i nápoje důležitou roli. A právě provensálská kuchyně je nesmírně proslulá po celém světě. Proto by byla škoda při příležitosti návštěvy tohoto malebného regionu neochutnat některé z vyhlášených specialit.
V Provence si nelze nepovšimnout, že v každém městě i malých vesničkách se pravidelně konají trhy. Určitě stojí za to si je v klidu projít, nasát atmosféru a obdivovat se krásně vyzrálému ovoci a zeleniny, věřte, že vám z těch barev budou oči přecházet.
Provensálská kuchyně je spojená zejména s aromatickými bylinkami, patří k ní neodmyslitelně například zelené lístky levandule, tymián, rozmarýn, bazalka, šalvěj či fenykl. Přidávají se do různých pokrmů, ať už omáček, masových jídel, k rybám či do marinád.
Nebyla by to Francie, kdyby nebylo olivového oleje. Olivy určené pro lisování se ze stromů sklízí až v zimním období. Zkuste navštívit přímo některou z olejáren, degustace olivové oleje je zajímavým zážitkem a připomíná návštěvu vinného sklípku.
Ze zeleniny je v jihofrancouzské kuchyni oblíbený česnek, artyčoky, rajčat, cukety, lilky či cibule. Pro pěstování těchto plodin jsou zde výborné podmínky a zelenina má tak krásnou plnou chuť.
Pokud zatoužíte po něčem extra, vyzkoušejte lanýže. Je ale třeba dopředu upozornit, že za tento luxusní zážitek sáhnete rozhodně hlouběji do kapsy. Této houbě se dokonce přezdívá „černý drahokam“, protože je vzácná a zároveň velmi ceněná v gastronomii.
Téměř povinností je i ochutnání nejrůznějších druhů sýrů, je jich opravdu velké množství a snad všechny jsou chuťově vynikající. Skvěle se k nim pak hodí láhev dobrého vína. Kvalitní víno zde sežene snadno, vždyť provensálská vína patří v rámci Francie vůbec k těm nejvyhledávanějším.