Když jsem byl ještě malý, byla u nás kukuřice, kam až oko dohlédlo. Ovšem to bylo ještě v dobách, kdy se u nás místo řepky pěstovalo obilí, luštěniny, ba dokonce i brambory a len, a kdy se na okolních loukách páslo nebo ve stájích bučelo nemálo hovězího dobytka.
Jako malí jsme chodili zemědělcům na pole kukuřici ujídat. A na svoji obhajobu uvedu, že nám zase až tak moc nechutnala, takže jsme tam nenapáchali žádné podstatnější škody.
Nejen že jsme tam tuto ujídali, tedy okusovali oloupané klasy, ale její zrna nám docela dobře sloužila i ke hraní si na zubaře, protože to byly sice zažloutlé, ale přece jen dokonalé „korunky“, které se daly skvěle vsunout do mezer po mléčných zubech.
Chodili jsme ji tenkrát ochutnávat, a to navzdory tomu, že jsme rozhodně nemívali hlad a že jsme vlastně ani netušili, jak je taková kukuřice prospěšná. Tak prospěšná, že „jí bylo zjevně odpuštěno“ i to, že je původem z Ameriky, jež byla ještě před třemi desetiletími naším ideologickým nepřítelem a pro leckoho tímto zůstala dodnes.
Jenom si vezměte, jak je prý taková kukuřice užitečná! Má prý v sobě saponiny, flavonoidy, glykosidové hořčiny, třísloviny, ubichinon, silice a vitamín E, a to mají být do jediné výhradně zdraví prospívající látky.
Látky, jež člověku pomáhají v podobě zlepšení látkové výměny a snížení hladiny cukru v krvi, látky pomáhající při revmatismu, otocích kloubů, zánětech močových cest a nadváze, jež pomáhají vylučovat vodu zadržovanou v těle.
A mimo to se v kukuřici najde i škrob užívaný ve farmaceutickém průmyslu, olej užívaný pro změnu v kosmetice.
A dokonce je prý užitečná i kukuřičná čnělka, jež sloužívala jako močopudný prostředek, prostředek navyšující žluč a krevní tlak a podporující funkci srdečního svalu.
A uznejte, že to výše vyjmenované je na jednu rostlinu až až. I když na to zase až tak docela jedna rostlina není, protože se pěstuje hned celá řada odrůd. Kukuřice koňský zub, pukancová, cukrová, škrobnatá, vosková, plevnatá, polozubovitá a dokonce i docela obyčejně znějící kukuřice obecná.
A proto ji klidně konzumujte. Tu z obchodu nebo klidně i tu z pole, pokud tedy nehrozí, že vás odtud požene hlídač se sukovicí nebo že budete po takové konzumaci , protože to zrovna něčím popráškovali.
Klidně ji jezte čerstvou i zpracovanou. Jdu vám v tom příkladem. Já ji mám nejraději zpracovanou. Zpracovanou hovězím dobytkem a až ve finální podobě hovězího stejku.